TRAMINEC JE DESETIČ TEKEL V POTOKIH

Podobno, kot že devet predhodnih let, je tudi letos zadnji ponedeljek v avgustu bil že desetič rezerviran za največji vinarsko-poslovno-družabni dogodek v regiji. V ponedeljek, 26. avgusta je namreč bil na sporedu 10. Salon Traminec, ki neguje vinsko tradicijo in kulturo pitja vina. Žal je nekoliko turobno vreme, ko so pričakovali dež, več kot tisoč ljubiteljev kralja med vini iz predvidene sence Zdraviliškega parka Radenci, pregnal v bližnje hotele omenjenega zdravilišča. Na jubilejnem salonu, ki že močno prestopa slovenske meje, so bili mnogi gospodarstveniki, politiki, vinarji, vinogradniki, vinske kraljice, vinski vitezi, vinoljubci in podporniki, ki so lahko ponovno uživali v pokušnji izbranih vrst slovenski in tujih tramincev.

TRAMINEC1

Dogodek je seveda spremljala tudi izbrana kulinarika, sedmih različnih kuharjev iz najboljših gostiln, restavracij in hotelov. Tako so mojstrovine svojih kuhalnic predstavili kuharji iz Zdravilišča Radenci, Dvora Jezeršek, Gostilne Zorko, Turistične zveze Lendava vabi, Japonske restavracije Miyabi, Gostilne Vrtnica ter restavracije Kodila. Že tradicionalno pa so noč v deželi treh srčkov popestrila številna presenečenja, vinski vitez in sommelier Danilo Steyer pa je z gostom iz sosednje Avstrije Helmutnom Ganglom, izvajal Malo šolo vinskih okusov. Manjkala ni niti dobre glasbe, saj je Salon Traminec vibriral ob zvokih skupine Pliš, obiskovalci pa so lahko prisluhnili tudi Jernjeu Dirnbeku – Dimeku in Davoru Klariću, ki sta predstavila projekt Z muziko o vinu in ljubezni.

Najbolj prepoznaven poslovno-družabni dogodek, ki se običajno odvija v času največje sejemske prireditve v bližnji Gornji Radgoni, in kjer se pomešajo aroma odličnega vina, vonj po vrhunski hrani, dobra glasba in neverjetno vzdušje, že od leta 2010 orje ledino vinskih festivalskih dogodkov v Sloveniji. Letos so obiskovalci lahko okušali 108 vrst različnih tramincev iz Slovenije, Nemčije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Francije, Srbije, Izraela, Grčije in od drugod. Ponovno pa so jih spremljale kulinarične specialitete različnih kuharjev iz najboljših gostiln, restavracij in hotelov. In kot sta ugotovila dva izmed visokih gostov, predsednik Državnega zbora, Dejan Židan in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Aleksandra Pivec, Salon Traminec, mednarodno cenjen in prepoznaven dogodek, združi vse tisto, kar je najboljšega v slovenskem vinarstvu in vinogradništvu ter kulinariki.

TRAMINEC2

Traminec domuje v Radgonsko-Kapelskih goricah in njegova pridelava pomeni prestiž tako za velike kot za majhne vinogradnike in kletarje. Čast tej žlahtni vinski sorti, ki jo zaznamujeta bogata aroma in cvetica, že 10 let pa uspešno ruši predsodke, da je to vino, ki ga uživamo bodisi zgolj ob sladicah, bodisi so njegove častilke predvsem ženske, izkazuje tudi Salon Traminec. Poslanstvo dogodka je hkrati tudi predstavitev in promocija pomurske in podravske regije. Obe se ponašata z odličnimi vini ter vrhunsko kulinariko, ki jo znajo ceniti tako domači kot tuji gostje. Uporabnik danes želi o vinu vedeti vse; kje, kdaj in kako je bilo vino narejeno in kakšno zgodbo nosi. Želi doživetje avtentičnosti prostora in časa njegovega nastanka. Vinskega turista pa ne zanimajo samo vina kot končni produkt vinogradništva in vinarstva, temveč vinska dediščina kot celota. Leta 1959 je bila na Kapeli zgrajena prva okrogla klet v Sloveniji, v Radencih pa se pričenja in končuje tudi dobrih 23 kilometrov dolga Pot traminca, ki je namenjena predvsem kolesarjem. Ker pa vodi mimo vinotočev in vinogradniških kmetij, jo je vsaj del priporočljivo opraviti peš. Akademik Kajetan Kovič, umetnik besede in častni občan občine Radenci, je nekoč duhovito izpeljal misel, da se štetje časa v Radencih začenja z zajetjem radenske zdravilne vode in z napolnitvijo prvih 37.000 steklenic, leta 1869. S postavitvijo nastanitvenih objektov leta 1882, ko je v njih prenočilo prvih štirinajst turistov, pa se začenja štetje časa ne samo za radenski, ampak pomurski turizem, kajti Radenci upravičeno veljajo za njegovo zibelko.

TRAMINEC3

Salon Traminec je svoja vrata prvič odprl 23. avgusta 2010 na gradu Negova. Prvih 500 obiskovalcev je uživalo v predstavitvi 60 različnih vrst tramincev iz različnih vinorodnih okolišev. V naslednjih letih so številke vztrajno raste in na Salonu je bilo vsako leto predstavljenih več kot sto različnih tramincev, ki jih je okušalo več kot tisoč obiskovalcev. Sčasoma je zaradi udeležbe tramincev in gostov iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Francije, Nemčije in Češke, Salon Traminec postal dogodek, ki ima veljavo tudi v mednarodnem prostoru. Razsežnost dogodka napovedujejo tudi številne znane osebnosti, ki se ga udeležijo. Salona se udeležijo številni priznani vinarji, obrazi iz sveta gospodarstva in politike. Pestrega dogodka vsako leto ne zamudijo niti vinske kraljice, vsakič pa je poskrbljeno tudi za odlično glasbo. Na odru Salona so v desetih letih zapeli Peter Grašo, Andrej Šifrer, Severa in Gal Gjurin, Vlado Kreslin, skupina Mi2. Obiskovalce je zabavala Neisha, z Jernejem Dirnberkom, iz skupine Mi2. Tudi letos je razpoloženje obiskovalcev dvigovala skupina Pliš, s pevko Aleksandro Ilijevski, ter Jernej Dirnberk s svojo Muziko o vinu in ljubezni.

Tudi po letošnjem salonu smo slišali same pohvale organizatorjem Salona Traminec, in tudi letos so to: Klub Dišeči traminec, agencija Mediaspeed, zavod Vinomania in Vina Steyer. »Z izjemno medijsko izpostavljenim dogodkom, smo najprej Gornjo Radgono in kasneje Radence postavili v sam vrh slovenskega vinskega festivalskega dogajanja. Idejo salona smo izpilili do potankosti in popeljali do vrhunca. Z desetim, jubilejnim Salonom Traminec, ki je v svoji dobi prepričal več kot deset tisoč obiskovalcev, se organizatorji s tem konceptom poslavljamo in nazdravljamo novim, drugačnim, predvsem pa svežim vinskim zgodbam, ki jih Slovenija še kako potrebuje.« je ob zaključku letošnjega Salona Traminec sklenilo vseh pet organizatorjev.

Besedilo in foto: OSTE BAKAL