TEMA MESECA SEPTEMBRA: JESENSKI VRT

Za nami je naporno leto, polno vremenskih sprememb in stresov. Če je vam vroče, je rastlinam še bolj. Zato letos nekateri niste najbolj zadovoljni s pridelkom na vrtu. Pa vendarle, če se ozrete in pogledate po gredicah, na vsaki še nekaj raste.

Bistvo pridelave domače zelenjave je, da smo bolj zdravi. Nekateri to dojemajo neposredno, kaj damo v skledo in na krožnike. Seveda to velja. A na to je smiselno gledati širše.

Spomladi se prehitro zaženemo in mislimo, da je treba v enem dnevu vse narediti. Pa je to dobro? Pomislite, da vas potem boli hrbet, roke, noge … torej ni dobro. Zato se je treba zavestno odločiti, da boste naredili vsak dan le toliko, kolikor zmore od zime zaležano telo. Potem bo vrt služil tudi zdravju.

Če koledar kaže marec, ne boste sejali fižola, tudi če je trenutno zelo toplo. Saj veste, da je april še vedno mesec, ko lahko ponoči pade termometer pod ničlo, kar fižolu škodi. V aprilu ne boste sadili plodovk, saj potrebujejo vsaj 15 stopinj Celzija tudi ponoči, da bodo svoje življenje začele udobno, mirno in potem ne bodo zbolele ob vsaki vremenski nevšečnosti.

Saj veste, da zdravju žalost, ko na začetku avgusta paradižnik zaključi svojo kariero, ne koristi. Prav tako jeza, ker bučke ne rodijo, se sušijo, gnijejo, ne pomaga, da ste na vrtu zadovoljni.

Spomladi je potrpežljivost in bolj počasno delo, vredno za zdravje več, kakor veselje, če vam le uspe, da ste hitrejši od sosedov in se pred njimi hvalite s prvim paradižnikom ali bučko.

Poleti je rastline včasih treba zasenčiti. Ni treba vsega narediti, ko je najbolj vroče, včasih je mogoče smiselno vstati zgodaj.

Jeseni pa je spet spravilo pridelka nujno, a ne bolj kot zdravje. Najbolje ohranite vse koristne sestavine v zamrznjeni, posušeni ali vloženi zelenjavi, ki jo poberete in shranite v istem dnevu. Torej počasi, zlagoma in vsak dan malo.

Naj bo na vrtu kozarec vedno na pol poln, ne na pol prazen. Tukaj gre za odločitev, ne za dejansko stanje. Če vas pridelek, ki ga pobirate bolj veseli, kakor škoda, ki jo naredijo polži, voluhar, bramorji … je kozarec poln. Če pa vidite samo uničen paradižnik, ker vreme ni bilo tako, kot ga ta potrebuje, bo kozarec vedno prazen. Torej je odločitev v letu 2020, da bodo naši kozarci vedno polni!

JESENSKIVRT1

Besedilo: MIŠA PUŠENJAK

Celotno Temo meseca si preberite v septembrski številki ...