ALJANA PRIMOŽIČ NA RAZVAJANJU

Kdo ne pozna Aljane Primožič, njenih karikatur, ki opozarjajo na »zadrege« naše družbe? Koga še ni do solz nasmejala kakšna od njenih bolj žgečkljivo obarvanih podob? Da, prva dama slovenske karikature je v karieri naslikala že več kot 11.000 takšnih umetnin, izdala več knjig in postavila veliko razstav. Na začetku julija je pobegnila v pokoj, a ni skrbi: kdor se rodi s čopičem (in vražički) v glavi, z njimi tudi odide s tega sveta, zato se nam obeta še veliko Aljaninih humornih prebliskov.

KRKA2

Za zdrava leta v toplice
Sveža upokojenka si je vzela nekaj dni zase in se odpravila v Terme Šmarješke Toplice. Na oddihu bi jo moral spremljati soprog, aforist Milan Fridauer – Fredi, a so ga zdravstvene težave zadržale v domačih Halozah, na Dolenjsko pa je, za družbo ženi, poslal svojo sestro Marijo Potočnik. Za dami so strokovnjaki v Krkinih termah pripravili preventivni program Za zdrava zrela leta, ki je vključeval veliko gibanja, masažo, sprostitveno kopel, zdravo prehrano, ugotavljanje metabolne starosti in strokovne nasvete, kako ohraniti zdravje in mladostnost. 

»Dobro sem ga lomila«
»Prepričana sem bila, da živim zdravo, da skrbim za svoje telo in duha, a sem v Šmarjeških Toplicah ugotovila, da bom morala marsikaj spremeniti, če želim ohraniti svoje zdravje. Doma imam na metre knjig o zdravem življenju, o vseh mogočih dietah, moj Milan bi rekel, da v teoriji vse obvladam. Zdaj pa sem videla, da sem ga kar dobro lomila, ko sem izpuščala obroke, nikoli zajtrkovala, v najboljši veri sem se izogibala tudi večerjam. Ko so se nakopičili kilogrami, sem jih 'napadla' s prisilnim postom. Bistveno premalo časa sem namenjala primernemu gibanju,« je iskrena Aljana.
V mladosti pa je bila kar dobra športnica. »Plavanje mi je najbolj sedlo,« pripoveduje. Marsikaj bi lahko bila v življenju, a kaj, ko ji je bila umetnost položena v zibelko. Njena mama Sonja Primožič je bila akademska slikarka, oče, Atanas Velčevski, pa akademski kipar. Čeprav je bilo otroštvo močno povezano z vonjem po slikarski barvi, čopičih, platnih in se je tudi Aljana po končani srednji oblikovni šoli vpisala na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, so bili njeni umetniški začetki precej nesamozavestni. »Dva letnika sem naredila, menda sem bila zelo obetavna, potem sem zanosila in moja akademska izobrazba je splavala po vodi. Kljub temu sem ostala zvesta risanju.«
Aljana si je prvi kruh služila na Gorenjskem glasu z risanjem stripov. A ves čas jo je vleklo h karikaturi. Prvo karikaturo je poslala takratnemu direktorju Primorskih novic Dragu Misleju – Mefu. »Malo se je bal, da bo dobil kakšne babje risbe, a je bil potem z mojim delom zelo zadovoljen.«

Potem pa naval
Potem se je Aljani odprlo, vsi so jo hoteli. Šaljive podobe je risala praktično dan in noč, toda »za denar se nisem znala nikoli dogovoriti. Ker sem sama skrbela za dve hčerki, me je bilo pogosto strah, kako bo, če se mi kaj zgodi. Zavedala sem se, da bomo lačne, če si bom poškodovala samo en prst. Svobodnjakarstvo zame naenkrat ni bilo več tako zelo pomembno, zato sem se redno zaposlila najprej pri časopisu Slovenec, na koncu v uredništvu Slovenskih novic,« pripoveduje umetniška ikona.
Nikoli ni imela težav z idejami za karikature, ko pa je leta 1997 v življenje Aljane stopil še duhoviti aforist Milan Fridauer – Fredi, je meja njene ustvarjalnosti dosegla nebo. Dal ji je krila. Sanjski umetniški par se neverjetno dobro dopolnjuje pri razvijanju idej. »Včasih v sekundi veva, kaj je novica dneva in vredno karikiranja, včasih na idejo čakava dlje časa,« razlaga.

KRKA4

Bo treba kaj spremeniti
Aljana, ki je navzven videti neverjetno mladostna in polna energije, si je hitro izračunala, koliko je ura, ko ji je strokovnjakinja v Termah Šmarješke Toplice predstavila rezultate meritev.

»Pokazalo mi je, da sem dehidrirana in imam precej manj mišične mase kot moja svakinja Marija, ki ima trenutno kar nekaj kilogramov več kot jaz. Šok! Jaz sem pa mislila, kako fit sem. No, še sreča, da so mi svetovali, kako naj ravnam, da bom te stvari popravila. Bo kar šlo, samo malo bo treba spremeniti življenjske navade,« pripomni Aljana, ki ji je svetovalka za zdravo prehrano Andreja Gril Novak svetovala tudi, kako in s čim naj se v prihodnje prehranjuje.

»Ko sem videla, kakšno hrano pripravljajo v restavraciji, mi je padla čeljust dol od presenečenja in navdušenja. Moram pa reči, da znajo tudi korenje in drugo razstrupljevalno hrano lepo servirati. Človek sploh ne opazi, da je za kaj 'prikrajšan'." Kljub vsemu si je Marija lahko privoščila sladoled, ki ga sami izdelujejo, »rekla je, da je izvrsten, meni pa so se cedile sline.«
Obe sta se odločili, da bosta »ubogali« navodila, zato sta pridno stopali za športnim trenerjem, ki ju je poučil o prednostih nordijske hoje. »Ne bi si mislila, da je takšna razlika. To s palicami mislim. Prej sem bila prepričana, da gre zgolj za 'afnarijo', da pohodnika bolj ovirajo kot mu koristijo. Zdaj vem, da imajo pomembno vlogo, sklepi precej manj trpijo,« pove Aljana.
Ni mogla prehvaliti tudi magnezijeve masažne kopeli, po kateri se je počutila »dvajset kil lažja,« kot zatrjuje, »prav čutila sem sprostitev mišic, utrujenost po naporni nordijski hoji je kar izpuhtela. Po strokovni masaži pa bi lahko vso noč plesala.«

Zadovoljna in pomlajena

»V Termah Šmarješke Toplice so bili vsi zelo prijazni, ene same kritike ne morem najti,« poudari Aljana. Svoj in Marijin oddih v Šmarjeških Toplicah je seveda še slikoviteje opisala s posebno karikaturo. 

KRKA3

Ob slovesu so sveži upokojenki zaželeli še veliko zdravih let in obilo iskrivih karikatur. »Nažrla sem se politike, sedaj bom risala samo še seks,« se je na koncu pošalila in resno dodala: »Ko bi vsaj dobila naslednika. Upam, da bo vsaj v kakšnem od mojih sedmih vnukov vzniknil umetniški talent in bo nadaljeval moje delo.«

Besedilo in foto: HELENA PETERNEL PEČAUER